Näring för gikt

En sjukdom som gikt utvecklas när man äter en stor mängd livsmedel som innehåller purinbaser och salter. De ackumuleras i kroppen och bidrar till bildandet av kristaller av uratsalter på ytan av ledernas skal. Det är detta som orsakar svåra smärtanfall när man rör sig.

gikt till fots hur man äter

Naturligtvis kommer en optimal diet att minska de kliniska manifestationerna av gikt, men en störd metabolism kommer inte att tillåta sjukdomen att försvinna helt. Alla de livsmedel som kan ätas med gikt bör vara patientens kost, eftersom rätt näring är halva botemedlet.

Livsmedel att undvika från din dagliga kost för gikt

Med gikt måste patienten först och främst ge upp alla typer av rökt kött, alla typer av korvar, salt, baljväxter. Du kan inte äta feta köttprodukter, särskilt kött från unga djur, såväl som fisk.

Det är nödvändigt att helt överge tunga livsmedel som svamp eller ister. Med gikt ska du inte smaksätta mat med olika smaksättningar och heta kryddor. I det här fallet är undantaget lagerblad och bordsvinäger. Dessutom måste patienten avstå från starka alkoholhaltiga drycker, choklad, kakao, starkt te och kaffe. Ostar av salta och kryddiga sorter finns också på listan över produkter som bidrar till utvecklingen av exacerbationer av sjukdomen. Dessutom måste du ge upp rika köttsoppor och buljonger tillagade på kött.

Livsmedel som är tillåtna i begränsade mängder för gikt

Patienter med gikt kan späda ut sin meny med vissa produkter, vilket strikt begränsar mängden av deras konsumtion. Dessa livsmedel inkluderar lättmjölk och smör. Det är sant att de bara kan användas som tillsatser till huvudrätten, till exempel till gröt. Du kan också använda kokt fjäderfä och fisk med försiktighet, det är bättre om det är öring eller lax. Med måtta kan du äta tomater, vanlig blomkål, alla gröna, saftiga rädisor. Från frukter måste du vara extremt försiktig med plommon.

Vad äter du med gikt?

Vad ska patientens meny för gikt bestå av? Först och främst ska det vara rikt på grönsakssoppor, det kan också vara med spannmål, mager fisk, kaninkött, flingor och pasta, magra mejeriprodukter som yoghurt, gräddfil, ostar. Mat utan rädsla kan smaksättas med dill, gripas med svart och vitt bröd. Animaliska proteiner bör ersättas med vegetabiliska.

Det är tillåtet att äta ägg, men inte mer än ett per dag. Menyn kan fyllas på med alla grönsaker, förutom de förbjudna. Förutom gröna äpplen, alla bär utom hallon, apelsiner, mandariner. Torkade frukter är mycket användbara, med undantag för russin, såväl som honung, nötter, frön. Från godis kan du njuta av marshmallows, marmelad och sylt. Mat kan tillagas i både smör och vegetabilisk olja, men eldfasta fetter, som fläsk eller fårkött, bör helt överges.

När det gäller drycker måste du ge företräde åt grönt te, te med mjölk eller citron, juice, alla avkok av nyttiga växter. Dessutom kan du dricka fruktdrycker, kvass, kompotter från olika frukter och bär. Användbar applicering av specialiserat mineralvatten.

Avlastningsdagar för gikt

Man måste komma ihåg att med gikt rekommenderas att utföra periodiska fastedagar. Samtidigt kan du bara äta grönsaker av en sort hela dagen, begränsa dig till exempel till potatis eller gröna äpplen. Om det är svårt att bara äta en produkt under dagen, kan du blanda flera sorters grönsaker eller frukter och äta dem i form av sallader. Du kan också välja mejeri-, kefir- eller kesokost. Samtidigt avlastas olika aspekter av den metabola processen, vilket är mycket viktigt för patienter med gikt.

För fastedagar kan du använda ris-äpple-dieten. För att göra detta, koka 75 gram ris i mjölk och ta det i små portioner. Däremellan kan du äta äpplen både råa och i form av kompott. Förresten, deras antal bör inte överstiga 250 gram. Och när du förbereder kompott måste du helt överge socker.

Det bör noteras att även om patienter rekommenderas att genomföra kontrastfasta dagar, är helt hungriga dagar förbjudna. Det är också omöjligt att ordna kurser för terapeutisk svält, eftersom urinsyra tillsätts kraftigt till blodet på grund av fullständigt upphörande av matintaget i kroppen. Som ett resultat börjar en attack av gikt.

Funktioner för att sammanställa en meny för gikt

För patienter med gikt kan du rekommendera följande variant av den dagliga kosten.

Frukosten bör alltid bestå av grönsakssallad, utsökt morot-äpplepudding, ett ägg, svagt te. Till den andra frukosten kan du förbereda en osötad kompott av nyponbär. Lunch ska vara mjölksoppa med pasta, enkla potatispannkakor, gelé. Efter lunch kan du äta färska äpplen. Och till middag kan du njuta av cheesecakes, köttfria kålrullar, dricka svagt te. Innan du går och lägger dig, drick ett avkok berett med vetekli.

Det måste betonas att dieten för gikt har en speciell struktur. Den ska domineras av flytande och halvflytande mat i form av grönsakssoppor, mineralvatten, eventuella kompotter och fruktdrycker, färskpressad juice och gelé, frukt och grönsaker. I allmänhet behöver du dricka 2-3 liter vätska per dag. Och under fastedagar kan du äta upp till 2 kg av alla grönsaker.

När man sammanställer en meny för en patient med gikt är det viktigt att ta hänsyn till förekomsten av andra kroniska sjukdomar. Så, till exempel, om en patient har högt kolesterol, bör han inte äta äggulan alls, och om han lider av diabetes, bör mjöl och bageriprodukter tas i begränsade mängder, och socker och godis bör helt uteslutas.

Ofta förekommer gikt i kombination med fetma. I sådana fall ordineras en specialdiet, av medicinsk personal benämnd diet nr 8. Det eliminerar konsumtionen av kött och fisk i större utsträckning och innebär täta fastedagar, upp till fyra gånger i veckan. Och i allmänhet rekommenderas giktpatienter att gå ner i vikt, för på grund av den stora vikten ökar risken för frekventa attacker. Men samtidigt bör viktminskningen inte vara för skarp, den ska ske smidigt och omärkligt.

Och naturligtvis, med gikt, måste du komma ihåg att behandlingens framgång beror på dess komplexitet. Därför bör man inte begränsas till en diet, även om den är vald korrekt, med hänsyn till alla kroppens egenskaper. Du kan rekommendera användningen av olika sjukgymnastikingrepp, och du kan också göra sjukgymnastikövningar, vilket är mycket viktigt för att stärka kroppen. Det är sant att innan detta är det nödvändigt att diskutera detta med en läkare.

Men procedurerna är förbjudna om patienten har en period av exacerbation av sjukdomen. Vid sådana ögonblick rekommenderas fysisk vila, användning av varma värmande bad och kompresser, värme. Att gå på gatan har en gynnsam effekt på kroppen, inklusive innan du äter eller omedelbart efter att ha ätit.

Och utan tvekan bör du alltid tänka på att gikt kan kontrolleras om du börjar uppmärksamma din hälsa i tid. Tidiga konsultationer med en läkare, modern medicinsk och sjukgymnastisk behandling, rätt kost - och du kommer att glömma din sjukdom i många år, du kommer att kunna leva ett helt, absolut normalt liv.